Follow us on:
Beqë Cufaj Ambasador i Republikës së Kosovës në Gjermani

Ditëlindja: 3 Dhjetor 1970

Vendlindja: Gramaqel, Kosovë

 

SHKOLLIMI DHE UNIVERSITETI:

1977 - 1985: Shkolla Fillore "Bratstvo", Deçan, Kosovë

1985 - 1989: Gjimnazi, "Vëllezërit Frashëri", Deçan, Kosovë

1990 - 1994: Letërsi dhe Gjuhë Shqipe, Universiteti i Prishtinës, Diplomë

1995-1997: Studime shtesë për Letërsi Krahasuese, Universität Stuttgart, Gjermani

 

Publikime (përzgjedhje):

Artikuj, Ese, Reportazhe, Kolumne:

 • Revistat Javore "Koha", "Zëri", "Fjala", Prishtinë, Kosovë (1993-1996)
 • Korrespondent nga Bonni i së përditshmes në gjuhën shqipe "Koha Ditore" (Akreditimi zyrtar pranë Entit Federal për Shtyp në Qeverinë e Gjermanisë- "Bundespresseamt" (1997-2007)
 • Kolumnist në Gazetën "Zëri": (2008-2012)
 • Redaktor në redaksinë e gjuhës shqipe "Deutsche Welle" (1999-2000)
 • Bashkëpunëtor i përhershëm i së përditshmes gjermane "Franfkurter Allgemeine Zeitung" (fushat e botimeve: ese, reportazhe, recensione- Ballkan Perëndimor, Hagë- Holandë, Gjermani, 1999-Vijon)
 • Bashkëpunëtor në projekte speciale në të përditshmen zvicerane "Neue Zürcher Zeitung" (2010-Vijon)
 • Bashkëthemelues dhe bashkëpronar i portalit në gjuhën shqipe: gazetablic.com (2013-Vijon) Kolumnist në gjuhën gjermane për "Deutsche Welle" në projektin "Mein Europa" (2016- Vijon)

Ese, kolumna politike e kulturore në gazeta, revista dhe antologji në gjuhë të ndryshme europiane: "Die Welt" (Gjermani), "DIE ZEIT" (Gjermani), "Süddeutsche Zeitung", "Standard" (Austri), "Curier International" (Francë), "Eurozine" (Rrjeti Europian i Revistave kulturore), "Kulturreport" (Rrjeti i Instituteve Kulturore Kombëtare të vendeve anëtare të BEsë) etj.

 

Libra të botuar në gjuhën shqipe:

 • "Balada", Poezi, Rilindja 1994
 • "205", Tregime, Dukagjini, 1996
 • "Shkëlqimi i huaj", Roman, Dukagjini
 • "projekt@party", Roman, (botimi i parë Zëri 2012), botimi i dytë PA, (2013) "Laboratori i Lirisë- Nga Ditari 1999-2009", Ese, Pa 2013,

 

Libra të botuara në gjuhën gjermane:

 • "Kosova. Rückkehr in ein verwüstetes Land" , Essays, Zsolnay Verlag 2000
 • "Der Glanz der Fremde", Roman, Zsolnay Verlag 2005
 • "Projekt@party", Roman, Secession Verlag, 2012
 • "Last Exit Degerloch", Dramë, inskenim në Teatrin Laboratorium dhe Theaterstadt Stuttgart

 

Libra të përkthyer dhe botuar në gjuhë tjera:

 • "Sjaj Tudine", Roman, VBZ (kroatisht), Zagreb/Beograd/Sarajevë, 2014
 • "projekt@party", Roman (kroatisht), VBZ Zagreb, 2017

 

Çmime, mirënjohje:

 • Çmimi përkrahës "Bruno Kreisky" për librin "Kosova. Rückkehr in ein verwüstetes Land", Vjenë, 2001
 • Çmimi: Romani i Vitit 2005, "Shkëlqimi i huaj", Shoqata e Shkrimtarëve të Kosovës
 • Çmimi: Libri më i mirë i vitit, "projekt@party", "Wirtschaftsklub" Literaturhaus Stuttgart (2012)
 • Fjalimi solemn vjetor në Stuttgart Degerloch- "Bürgerhaus", për kontributin e dhënë në njohjen e Rrethit të Stuttgart Degerloch përmes romanit projekt@party, 2013

 

Media vizive- Radio, Televizion:

 • Intervista si ekspert për ngjarje politike në Ballkan: "ARD", "ZDF", "Deutsche Welle", "Deutschlandradio", "Phoenix", "SWR", "WDR", "BR", "Deutschlandfunk", "BBC", "ORF", "SRF", RTK", "Koha Vizion"

 

Angazhime tjera: 

 • Bashkëpunëtor i Entit Federal për Migracion në Gjermani ("BAMF"), përkthim në pranim, intervistim: shqip- gjermanisht, anglisht- gjermanisht, Serbisht-gjermanisht. (2015-2017)

 

Gjuhë të folura, shkruara, lexuara:

 • Anglisht: e folur, lexuar, shkruar
 • Serbisht, Kroatisht, Boshnjakisht: e folur, shkruar, lexuar
 • Gjermanisht: e folur, lexuar, shkruar
 • Shqip: gjuhë amtare

 

Statusi:

 • I martuar, baba i dy vajzave

 

Nga 1 Qershori i vitit 2018 Ambasador i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Republikës së Kosovës në Republikën Federale të Gjermanisë.